Bors Alapítvány szervezésében zajló tájbejárási programnak köszönhetően - a KEOP 6.1.0/A/09-2009-0002 pályázati program keretében - az ifjúság széles köre ismerkedhetett meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelentős természeti és kulturális értékeivel. A felkínált lehetőséggel számos iskola élt, így a tájbejárás során kora ősztől nyár kezdetéig több mint 120 tanuló vett részt a kirándulásokon.

A tájbejárás során a gyerekek megismerkedhettek a Barabási-hegy madárvilágával, betekintést nyertek a falusi élet mindennapjaiba és megtapasztalhatták a régi korok építési technológiáit a paticsfal építésen keresztül. A parasztporták meglátogatása során a gyerekek kipróbálhatták az állatgondozást és a tehénfejést. A gyakorlati tapasztalatokat kiegészítendő, a résztvevők rövid előadások keretében kaphattak betekintést az aktuális terület általános történetébe, fennmaradását veszélyeztető folyamatokba és az azokat ellensúlyozandó aktív tevékenységekbe. A Cégénydányádra tett kirándulás alkalmával megcsodálhatták a kastélypark kiemelkedő szépségű növényvilágát, többek között a Kende báró által az 1700-as években ültetett platán matuzsálemeket. Az engedéllyel látogatható Nyíres-tóra szakmai vezetéssel juthattak be az érdeklődők, megcsodálva a magas hegyi vizes élőhelyeket idéző tőzegmohaláp - Alföldön egyedülálló - növénytársulását. A kirándulásokat interaktív ökológiai játékokkal tettük még változatosabbá, amely a résztvevők természetismereti szemléletét volt hivatott szélesíteni. Reméljük, a jövőben is lehetőségünk lesz hasonló színes programokat biztosítani az érdeklődők számára.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Infovonal: 06 40 638 638 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.nfu.hu