A Bors Alapítvány és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a tavasz kezdetével több természetismereti kirándulást szervez. Legközelebbi túránk tervezett időpontja április 10-re (szombat), a kockásliliom virágzásának időszakára esik.
Hazánk védett növényeinek egyik legszebbike a kockás liliom, melynek legnagyobb állománya a Szatmár-Beregben található.

Rózsaszínes, sakktáblaszerűen foltos, bókoló virágaival sok természetfotóst megihletett. Annak ellenére, hogy természetvédelmi oltalom alatt álló faj (eszmei értéke 10.000 Ft), szépsége miatt a tudatlan kirándulók, esetleg a természetet károsítók gyakran gyűjtik.  E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal, az E-misszió Egyesület szakembereink vezetésével, lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatunk.

 

Túravezetés - ingyenes
Buszköltség - 950 Ft/fő

Kedvezményes árak:
gyerek + szülők esetén - 500 Ft/fő
Iskolai szakkörös csoportok esetén - 300 Ft/fő,
kísérő pedagógus számára  - ingyenes

Túráink helyszíne: Beregi-sík, Márokpapi környéke
Időpont: 2009. április 10. (szombat)
Jelentkezés előfeltétele: Az alapítvány honlapján található jelentkezési lap, a hozzá kapcsolódó kérdőív kitöltése és az Alapítványhoz történő eljuttatása (fax: 42/504-403, v. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk el. Jelentkezni a 42/504-403-as számon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Részletek az indulással és a találkozással kapcsolatban:

Azoknak, akik a bérelt busszal jönnek:
Alapítvány különjáratot bérel, melyre a korlátozott kapacitás miatt (35 fős autóbusz) fontos a jelentkezés sorrendje. Találkozás helye: Nyíregyháza, vasútállomással átellenben lévő Profi üzletlánc parkolója.
Találkozás időpontja: 2010. április 10-én reggel 07:45 (buszindulás: reggel 08:00)
Visszaérkezés: előreláthatólag délután 17:00 óra

Akik saját gépjárművel jönnek:
Találkozó szombaton 10:00 órakor a Csiperke Erdei Iskolánál (Márokpapi, Kossuth u. 111.)
Autóval Budapestről Nyíregyháza az M3-as autópályán érhető el. A helyszín Nyíregyháza – Vásárosnamény – Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthető meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra.

Útvonalterv:
Nyíregyháza – Vásárosnamény – Tákos– Márokpapi – Tarpa – Nyíregyháza
• Tákos (akik még nem jártak erre, azoknak ajánljuk a református templom és a keresztszemes múzeum megtekintését, továbbá itt lehetőség van kávézásra is)
• Márokpapi Csiperke Erdei Iskola (túránk kiindulópontja)
• Tarpa (Bereg Kincsei – helyi termékek boltja)
• Nyíregyháza

Egyéb tudnivalók:
Mivel a tavasz bővelkedik a csapadékban, amit a beregi agyag nagyon jól visszatart, ezért a zavartalan kirándulás érdekében mindenkinek erősen ajánlott a gumicsizma használata! Ajánlott öltözet az időjárástól függ, de előnyös a réteges ruházat, váltás cipő a buszra és pót zokni. Továbbá érdemes fényképezőgépet és távcsövet is hozni. Az étkezés egyénileg történik, ezért ajánlatos egy napra elegendő ételt és italt hozni mindenkinek.
Ha bármi kérdésetek van, a szervezőket a mellékelt számokon lehet elérni (Szőke Zsuzsa - 20/431-8086, Kolocsán Tünde - 70/389-7793).
Addig is kellemes tavaszi napokat kívánok!

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Infovonal: 06 40 638 638 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.nfu.hu